Teemu Launio Matkalla politiikan tekoon ja yhteiskunnan ymmärtämiseen

Sarjakuva, jota ei vitsiksi selitetä

Perussuomalaisten verkkosivujen viihde (?) alasivu julkaisi tänään karikatyyri Kalle Erkkilän uusimman pilasarjakuvan ”Lapsityövoima”. Sarjakuvan viimeisessä kuvassa piirtäjä piirtää Kokoomuksen varapuheenjohtajan, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen, sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn ja puolueen uuden puoluesihteerin Minna Aarven vauvoiksi.

Sarjakuva sai minut raivon valtaan. Eikä se johdu siitä, että puolue käyttää viestintätukeaan ala-arvoiseen Kokoomuksen mollaukseen. Ei sillä, etteikö minua harmittaisi Perussuomalaisten puolesta, että he käyttävät rahaa omasta toiminnasta kertomisen sijaan muiden puolueiden päälle oksentamiseen. Epäonnistunut viestintä kun kertoo useimmiten enemmän viestijästä kuin arvataan. Vaan siksi, että sarjakuva on sataprosenttisesti sovinistinen, vastenmielinen ja iljettävä.  Ja tämä sarjakuva on julkaistu armon vuonna 2014. Suomessa, jonka ylpeys ja yhteiskunnallinen tahto on ollut tasa-arvon edistäminen, ajoittaisesta hitaudestaan ja sokeudestaan huolimatta.

Mitä kuva siis kertoo? Paljon, nimittäin piirtäjänsä ja julkaisijan arvomaailmasta. Maailmasta, jossa naisia voidaan tytöllä, aliarvioida ja vähätellä pelkän sukupuolensa, asemansa tai virkansa takia.  Tämä ei ole naurun asia, jossa sanotaan myöhemmin että se oli tarkoituksellinen provokaatio, tai että ” sehän on vain sarjakuva, ei puolueen mielipide”. Se on julkaistu Suomen kolmanneksi suurimman parlamentin poliittisen puolueen toimesta, sen omalla verkkosivuilla. Eikä tätä saisi nyt painaa villaisella. Nimittäin sanat haavoittavat, ylläpitävät epätasa-arvoisia ennakkoluuloja ja lasikattoja ja tekevät sovinistisen käytöksen hyväksytyksi. Perkele sentään, Matti Putkonen &co, katsoiko teistä kukaan Emma Watsonin HeforShe puhetta YK:n yleiskokouksessa?

Ironista tässä on se, että Perussuomalaiset ovat perustaneet viime vuosina kahdelle sukupuolelle omat toimintajärjestöt. Siinä missä Perusnaiset ry. korostaa, etteivät ole feministejä, nostaa Perusäijät teemakseen vaatimassa muilta mitään pois, vaan edistää perussuomalaisten miesten henkistä ja fyysistä hyvinvointia, sekä tukea heitä arjen vaatimissa tehtävissä. Toivottavasti muiden puolueiden nais-ja miesjärjestöt sekä  kansalaisjärjestöt nostavat tämän tikun nokkaan.

Jos vaikka tasa-arvo ei teitä kiinnostaisikaan, kannattaa asioita miettiä edes kannatuksen valossa.  Toisaalta, jos oikein muistan, teitä on viime aikoina huolettanut nimenomaisesti yhdenvertainen kohtelu ja leimaaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

No voi voi...
Onko tullut omaan mieleen mistäköhän johtuu?

Käyttäjän teemumyllarinen kuva
Teemu Myllärinen

Katsotaans.

Sanni Grahn-Laasonen: Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja valtiotieteiden maisteri. Valittu ympäristöministeriksi 9/2014

Laura Räty: lääketieteen lisensiaatti, apulaiskaupunginjohtaja. Valittu sosiaali-ja terveysministeriksi 6/2014

Minna Aarve: sairaanhoitaja, kauppatieteiden maisteri, kaupungin hallituksen puheenjohtaja. Valittu Kansallisen Kokoomuksen puoluesihteeriksi 10/2014.

Yhdistäviä tekijöitä: kaikki vauvoiksi piirrettyt ovat 30-45 vuotiaita koulutettuja naisija, jotka on valittu sääntöjen sekä lakien mukaisesti virkoihin. He ovat myös toimineet pitkään politiikassa, puolueen sisällä ja ovat hankkineet korkeakoulutuksen sekä työskennelleet politiikan ulkopuolella ennen päivän politiikkaa.

Mihin viittaat? Kiistätkö etteikö stripin viimeinen kuva ole sovinistinen?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Viitataan tietenkin siihen, että PS on antifeministinen, chauvinistinen äijäpuolue, jossa nuorille naisille on tarjolla lasikatto.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

No lisää "peurat ajovaloissa" porukkaa hallitukseen/ tuleviin vaaleihin ja oppositio kiittää...

Jere Partanen

Mitähän mahtaa vaikkapa PS-Nuorten puheenjohtaja Simon Elo tuumata siitä, että puolueen lehdessä kuvataan kolme vuotta vanhempi poliitikko pikkuvauvana :)?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Huonoa läppää Erkkilältä, mutta hänhän ei omien sanojensa mukaan edes yritä olla hauska pilapiirtäjä. Huomioiminen tuottaa hänelle ansiotonta mielihyvää. Erkkilä on hyvä vaan!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä niin mieleni pahoitin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kysehän on poliittisesta pilapiirroksesta, joten näkökulmaa kannattaisi hieman tarkistaa. Tosikko pääsee helposti pilapiirroksen kohteeksi. Blogistin reaktio muistuttaa jopa hiukkasen Pravdan tekstejä 1970-luvulta...

Jo Kekkosen aikana käytettiin esim. sanoja "demarien nappulaliiga", "poliittinen broileri", "presidentin lastenkutsut", "politiikan Tupu, Hupu ja Lupu -ketju" jne. Ei siis mitään uutta.

Vielä ei ole liian myöhäistä ottaa hieman rennommin. :D

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pravdan tekstejä? Hassua, minun mieleeni Kalle Erkkilän pilapiirrokset ovat enemmänkin tuoneet jonkun Ö-luokan neuvostopiirtäjien propagandan 1940-luvulta.

No, olihan niilläkin kuluttajakuntansa, ja saivatpa suomalaiset sotilaat käymäläpaperia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämäkin kuva järkytti, vaikka kai sekin lopulta köyhällä 1950-luvulla ulkohuussissa lopullisen kierrätyskohtalon koki. :D
http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/36729-tasta-suom...
Joku ehkä kysyi:
Miten Kari saattoi kuvata eurooppalaisia sivistysvaltioita tuollaisessa alennustilassa?! Saakutarallaa, ja tätähän ei huumorilla kuitata!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #13

Ellei proomussa nyrkki pystyssä istuva kaveri olisi kalju, häntä voisi helposti erehtyä luulemaan Timo Soiniksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #17

Avain onkin tämä kuuluisa sana: kontekstuaalisuus.

30-vuotiaista 5-10 prosenttia ottaa jo kaiken niin vakavasti, että voivat yhtyä Woody Allenin lausahdukseen: "Useimmiten minulla tuskin on hauskaa ja loppuaikana ei ollenkaan."
Näin listaa naurututkimuksen uranuurtaja Paul McGhee (Geo 8/1997). Lähde: Tiede-lehti.
:D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sarjakuva sai minut raivon valtaan."
********************************************

Hillitse mies raivojasi tai elämästäsi tulee turhankin rankka.

Surkea sarjis on surkea sarjis ja poliittisesti suuntautuneet pilapiirrokset ovat sitä lähes järjestään. Kokeilla pärjätä sen asian kanssa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Huomaa että kokoomuksella alkaa olla todellinen hätä, vaalit ovat ensi vuoden keväällä ja kannatus laskee reipasta tahtia. Toisin kuin kokoomuksella, Perussuomalaisten kannatus on noususuunnassa ja koska kokoomuksessa tiedetään ettei omaa kannatusta saada enää nousemaan esiintymällä työväenpuolueena tai muulla vastaavalla äänestäjien huijaamisella, niin aletaankin mustamaalaamaan Perussuomalaisia!

Tuolla vaaliteltoilla kun on seisoskelemassa ja tapaamassa kansalaisia, huomaa selvästi että kansalaiset ovat saaneet tarpeekseen vanhoista puolueista ja varsinkin kokoomuksesta. Reilu kuukausi sitten Malminkartanon kyläjuhlilla kokoomuksen edustajat lähtivät kesken tilaisuuden pois, kun saivat niin paljon haukkuja siitä, kun eivät kokoomuksen ministerit edes tiedä mitä tavalliset kansalaiset tienaavat. Viitaten Laura Rätyyn!

Toissapäivänä eli viime sunnuntaina Hakaniementorin maalaismarkkinoilla tuli henkilöitä Perussuomalaisten teltalle kertomaan miten he olivat käyneet kokoomuksen teltalla haukkumassa teltalla olevat kokoomuslaiset, ja miten heidät oli lähes häädetty teltalta pois ja heiltä oli tivattu nimiä. Epäilivät että joitakin mustia listoja varten!

Joten eiköhän kokoomuksen kannattaisi tehdä omaa politiikkaansa ja yrittää sillä saada kannatuksensa nousemaan, eikä yrittää mustamaalata muita ja pahoittaa mieltänsä jonkun poliittisen pilasarjakuvan takia. Vaikka sarjakuvan aiheet osuvatkin kokoomuksen niin perusteellisen kipeisiin ja arkoihin paikkoihin todenmukaisuutensa ansiosta!

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Kokoomus ei itse kykene ymmärtämään tasa-arvoa. Miksi hallitus haluaa yli painottaa naisten edustusta valtioneuvostossa 10 naista ja 7 miestä?

Käsittääkseni valtioneuvostossa tulisi olla tasapuolinen sukupuoli jakauma.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Toi oli kyllä aika osuva ja hauska sarjakuva.

Juha Hämäläinen

Kiitokset blogin kirjoittajalle. Jos et olisi pitänyt meteliä olisi mennyt hyvät naurut ohi suun, kun en PS-lehtiä muuten seuraa.

Mistä mielesi pahoitit ja miten sen perustelit en jaksanut lukea, joten ensi kerralla laita vain linkki, kun löydät vastaavaa!

Kiitos vielä kerran
Hämis

Timo Tuovinen

Hyvän mainoksen sai pilapiirros. Olisi itseltäkin jäänyt näkemättä ilman tätä mielensä pahoittamista.

Pekka Pylkkönen

Kolmas vauva oli ilmetty Timo Soini.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ehdotus: jos puolueen viestintä ei miellytä, äänestä jotain muuta puoluetta. Demokratiassa näin voi tehdä.

Näin minäkin teen.

Antti Jokinen

Voi herranjumala sentään. Taitaa olla monta pettymystä elämässä edessä, jos tuosta mielensä pahoittaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minut taas sai raivon valtaan se, että tästäkin piti tehdä sukupuolikysymys. Stubbia ja Kataista on viime vuosien ajan pilkattu vaikka kuinka rajusti ja heidät on pilakuvissa piirretty vaikka miksi, eikä kukaan ole korvaansa lotkauttanut eikä varsinkaan esittänyt huoltaan miespoliitikkojen kohtelusta. Mutta yksikin pilakuva pyhistä naispoliitikoista, ja johan tulee raivoblogausta. Ja sitten jotkut vielä väittävät, että naisia syrjittäisiin politiikassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minäkään en kokenut että tässä erityisesti naisia loukattiin muuten kuin nuorina poliitikkoina. Ja mulla ON herkkä hipiä.

Jukka Mäkinen

Etpä tietenkään kun ovat väärän puolueen naisia. Auta armias jos olisikin käsitellyt vihervasemmiston typyköitä. Olisi närästysnäppylät nousseet korkeiksi herkällä hipiällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin tai näin, piirrossarja on kömpelöä ja tekemällä tehtyä "huumoria".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mikä ettei sekin persujen uuteen uljaaseen verkkojulkaisuun sopisi; sitä edellisen kerran vilkaistessani etusivun antia oli Tossavaisen Puheenvuorossa julkaisemia blogikirjoituksia, olikohan kaksi vai peräti kolme.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yritän monipuolistaa puolueen uutistoimitusta, jahka saan netin omaan käyttöön täällä Kreikassa. Toistaiseksi olen odottanut sitä vasta 2.9. asti.

Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EU:sta siis puhuttaessa tässä mennee vielä useampi tuhannen vuotta. ;) Ehkä nettiyhteys sentään hoituu alle vuodessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

Sitä odotellessa, ja osaatko sattumoisin piirtääkin:)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #49

Piirsin joskus nuorempana, mutta sittemmin on se taito kyllä päässyt rapistumaan. Ei sitä tiedä, josko joskus palauttaisi sen, minkä palautettavissa on. :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #47

Näen jo sieluni silmillä, että pienet vihreät antennipäiset olennot ihmettelevät täällä tallustellessaan kesken jäänyttä museota, jonka portaalissa lukee "Euroopan Unionin taloudellisten saavutusten näyttely".

Samalla he löytävät sieltä kreikkalaisen asiakirjan, joka kertoo että, "jollekin suomalaiselle oli avattu nettiyhteys v. 2028 lähellä Ateenaa, muinaista Kreikan pääkaupunkia". :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #51

Ateenaan on matkaa aivan julmetusti. Ehkei nyt ihan yhtä paljon kuin Suomen Turusta, mutta aivan riittävästi. 12h junamatkan päässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Niin oliko se niin että olet puolueen julkaisupäällikkö tms?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Onneksi Kansallisen Kokoomuspuolueen viestintä on aina ollut 5/5 tosiasioihin perustuvaa ja asiallista. https://web.archive.org/web/20080829232152/http://...

Jukka Mäkinen

itse asiassa aika näppärä tekele. :D

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pilakuvasarjaako ei saa väännettyä vitsiksi? Eihän tuota edes tarvitse yrittää vääntää, osuu muutenkin.

Minä olen tähän asti luullut, että vain PerSuleilla on herkkä hipiä mutta näyttää herne painavan Kokkuli-prinsessojenkin patjojen alta. Mutta onneksi siinä missä PerSulit ovat itsekin pilkanneet muita, Kokkulit ovat tietenkin viattomia. He eivät koskaan eikä milloinkaan ole pilkka mielessään sanoneet, kirjoittaneet saati piirtäneet mitään erimieltä olevista, ei edes NATO:a tai EU:a tai ydinvoimaa vastustavista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, siinä missä persujen verkkolehdessä arvostellaan jatkuvasti muita puolueita eikä julkaista perussuomalaisia arvostelevia artikkeleita kuin korkeintaan silloin kun media on taas kohdellut persuja niiin väärin, kokoomuksen kuten myös mm. keskustan verkkolehdessä sentään julkaistaan myös puoluetta ja poliitikkoja kritisoivia artikkeleita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aivan ja siksi olinkin hieman hämmästynyt tästä Myllärisen herkkähipiäisyydestä. Tosin olen törmännyt myös Kokoomuksen Nykypäivän Verkkouutisten kesktokyvyn rajaan.

Käyttäjän teemumyllarinen kuva
Teemu Myllärinen

Hei, kiitos kaikille kommentoijille. Kuten arvata saattoi Uuden Suomen blogosfäärin kommenttiraita on tuttun värikästä ja maailmankuvaltaan vähintään _noh_ maskuliinista. Selvitän vielä kaksi näkökulmaani

1) Raivostuminen oli huono sana. Olisin voinut käyttää myös sanoja närkästyin/ pahoitin mieleni / typerryin. Jokatapauksessa närkästyin sarjakuvan viimeisestä kuvasta.

2) Poliittinen sarkasmi ja pilapiirrokset kuuluvat politiikkaan. Etenkin silloin jos ne ovat puoluetta kritisioivia/ivaavia, mutta nyt kun viimeisessä kuvassa kyse ei ollut tästä. Sarjakuvan stripin viimeinen kuva on silkkaa sovinismia jossa vähätellään, tytötellään ja alaspainetaan em. naisia. Sitä kutsutaan sovinismiksi. Ei kyse ole siitä onko piirtäjä huono tai hyvä, tai onko hänen tavoitteenaan provosoida/ v*ttuilla kenellekkään.

Kari ja kumppanit osaavat ja saavat piirtää mitä tahansa, mutta kun ei tässä ajassa pitäisi mennä tyttötelyn/pojittelun / mustamaalaamiseen tielle. Jotenkin sarjakuva ja eilinen A2ilta kiusaamisteemoinen loksahtivat yhteen ainakin mun mielessäni.

ps. katsokaa Watsonin puhe, ette varmasti hukkaa aikaanne.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta ei kannata nostaa meteliä kun poliittinen vastustaja nolaa itse itsensä. Kuikka on oikeassa, Erkkilän pilakuvat ovat aina tekemällä tehtyjä, jotenkin ontuvia. Kyllä Soinin verbaliikka sentään saa siivet alleen mutta sitä ei tee Erkkilän työt. Nouseviin puolueisiin hakeutuu "erkkilöitä" ja jos ei tykkää puolueesta voi vain tuntea lievää vahingoniloa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lappalainen kirjoitti: "Kyllä Soinin verbaliikka sentään saa siivet alleen mutta sitä ei tee Erkkilän työt. Nouseviin puolueisiin hakeutuu "erkkilöitä" ja jos ei tykkää puolueesta voi vain tuntea lievää vahingoniloa."

Jusulan Soinin suuhun laittamat n.s. "one-linerit" osuvat joskus mutta iso osa on myös huteja. Samaten Erkkilä piirtää paljon ja osumia on harvassa. Molemmat vitsilingot lienevät jo n.s. tyhjentäneet jassonsa".

Naurettavampaa sen sijaan on tälläinen poliittinen herkkähipiäisyys, niin Persuleilla kuin Kokkuleillakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Soinismien ehtymisestä voisi päätellä että Jusula on vieläkin tauolla. Soinin viimeisin pläjäytys persu ei myy.. ei sekään kuulosta Jusulan keksimältä.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/soini-...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

... olisiko sitten n.s. katupoikakieltä Iivisniemen ostarilta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Myllärinen kirjoitti: "Sarjakuvan stripin viimeinen kuva on silkkaa sovinismia jossa vähätellään, tytötellään ja alaspainetaan em. naisia. "

Minusta stripissä ei tytötellä sovinistisesti mutta toki vähätellään ministereiksi nostettuja. Kokemattomiksi ja taitamattomiksi koettuja on kuvattu lapsina maailmansivu. Tämä pilapiirros ei poikkea siinä suhteessa pitkästä jatkumosta mitenkään. Jos kokkuliministerit, puolue tai sen jotkut jäsenet eivät sitä kestä niin sen pahempi heille itselleen.

Itse asiassa tässä Myllärisen avautumisessa taitaa olla kyse yrityksestä peitellä Kokoomuksen huonoa viimeaista kuvaa heiluttelemalla sovinismikorttia ja siten yrittää suunnata huomiota toisaalle.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"2) Poliittinen sarkasmi ja pilapiirrokset kuuluvat politiikkaan. Etenkin silloin jos ne ovat puoluetta kritisioivia/ivaavia, mutta nyt kun viimeisessä kuvassa kyse ei ollut tästä. "

Mistä tiedät ettei kyse ole siitä? Oletko kysynyt piirtäjältä?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se on selvä esimerkki pilakuvan onnistumisesta, että joku siitä noin mielensä pahoittaa. Eihän leikistä pidä suuttua, on sanottu perussuomalaisillekin aiemmin monta kertaa. Miksi siis tästä?

Blogistilla on muuten tekstissään asiavirhe, joka on syytä korjata.

Väitetään että PS naisjärjestö on perustettu lähivuosina, mutta tosiasiassa Perussuomalaiset Naiset ry, Sannfinländska Kvinnor rf:n ensirekisteröintipäivä on PRH:n mukaan 14.02.1997.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Jep, ja kyllä politiikka on silloin ihan väärä laji, jos yksi sarjakuvakin hipiän noin kiehauttaa.

Käyttäjän teemumyllarinen kuva
Teemu Myllärinen

Kiitos Jani korjauksesta, en tosiaan ollut tsekannut Perusnaisten perustamisajankohtaa. Järjestö on tullut minun tietooni vasta viime vuosina, tästä syystä tuli asiavirhe.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vaikka en Persujen kelkkaan ikinä lähtisikään, on heilläkin oikeus julkaista poliittista satiiria – jopa kokoomuksesta, välittämättä sen herkkähipiäisistä ja huumorintajuttomista puolustajista.

Ja sitä oikeutta tulen puolustamaan kaikin keinoin.

Käyttäjän teemumyllarinen kuva
Teemu Myllärinen

Tottakai heillä on oikeus julkaista poliittista satiiria ja jopa oikeus tehdä sitä! Olemme samassa rintamassa puolustamassa poliittisten liikkeiden vapauksia. Kyse on siitä, miten tätä vapautta käytetään. Sananvapauden kolikon toinen puoli on sanomisten vastuu. Siis vastuu siitä, miten mm. toiset ihmiset tai kilpakumppanit esitetään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Vastuun mittaamista varten politiikassa on vaalit. Se, joka kansan mielestä on käyttänyt sananvapautta vastuuttomasti, ei kenties menesty niissä. Joten mikä tässä on ongelma? Jos et tykkää persujen mainoksista, älä äänestä heitä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Sarjakuva sai minut raivon valtaan."

Veikkaan että aika monen on saanut viime vuosina raivon valtaan Kokoomuksen ja sen johtaman hallituksen politiikka.

Huonon sarjakuvan taakse piiloutuminen on helppojen irtopisteiden keräämistä ja huomion tahallista siirtämistä todellisista ongelmista sivuun.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitos Journalistin linkistä.

- Emme lähde palkkaamaan vakinaista porukkaa, vaan yritämme auttaa mahdollisimman montaa freelancejournalistia, sanoo Matti Putkonen.

Tämä on mielestäni hyvä asia. Miksi turhaan haalia puoluetoimistolle kasa vakituisia, kun vapaita toimittajia käyttämällä jokainen nettoaa juuri sen verran kun tekee töitäkin?

Ainakin allekirjoittaneen mielestä tämä on hyvä asia. Se pitää skarppina ja uutterana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut kai just haluavatkin ärsyttää eli sä menit niiden lankaan. Ei niillä ole mitään oikeata politiikkaa senkun leikkivät ärhäköitä ja kriittisiä. Se on pelkkää koketeerausta ja siksi se pilakuva ei oikeasti iske.
Persut ja kokoomus on kaksi veljestä. Pikkuveljeä harmittaa kun naiset äänestävät isoa veljeä ja muka sitten haukkuvat ison veljen porukkaa. Siinä sarjiksessa oli pohjimmiltaan se persujen lempisana muka ainoana sisältönä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vaikka en kokoomustakaan sen koommin symppaa, saati Rätyä, niin tämä sarjakuva oli kyllä todella asiaton. Olen feministinä vihainen tavasta esittää alallaan ansioituneet aikuiset naiset.
Olen myöskin vähän ärsyyntynyt miten minua, naisäänestäjänä, aliarvoidaan. En mä nyt herranjestas ole äänestämässä puoluetta, jonka aatteita en kannata, vaan siksi koska naisia, jee.

Toimituksen poiminnat