Pohjoismaisen puolueettomuuden kylmä syyskylpy

Vietin viikonloppuni ruotsalaisen insinöörityön taidonnäytteen, IKEA keittiökaapiston parissa. Minun vääntäessäni ruuvia lastulevyyn selkeä kipeänä, paini Ruotsin puolustusvoimat ja poliittinen koneisto vanhan syyspeikkonsa kanssa. 

Tarinaa siitä, mitä Ruotsin tiedusteluelimet, ja silminnäkijät ovat havainneet kirjoitetaan parhaillaan, ja se täydentyy seuraavien viikkojen aikana.  Ensimmäiset poliittiset reaktiot on odotettavissa huomisaamuna Pohjoislahden kummallakin puolella. Seuraavaksi kolme pointtiani aiheesta.

1.Liittoutumattomuus ei takaa koskemattomuutta. Poliittisessa diskurssissa on ylläpidetty ajatusta siitä, että sotilaallinen liittoutumattomuus pitäisi Suomen ja Ruotsin suojassa Venäjän sotilaalliselta, myös aggressiiviselta, toiminnalta. Kevään, kesän ja syksyn ilmatilaloukkaukset eivät tue tätä mielikuvaa. Suomi ja Ruotsi, NATOon kuulumattominakin maina eivät ole puolueettomia. EU-jäsenyys ja pitkälle viety rauhankumppanuus tekevät meistä Kremlin silmissä läntisen koalition jäseniä, oli oma #turpo-gramofonimme juuttunut mille vuosikymmenelle tahansa.

James Mashiri on ansiokkaasti kääntänyt turpo-blogin joka piirtää vahvan narratiivin Venäjän sotilaallisesta reippaudesta Itämerellä Ruotsin vinkkelistä. Mikäli  epäilty Venäjän sotilaallinen alueloukkaus on todennettavissa, on vain realistista olettaa että samaa tapahtuu myös pimenevällä Suomen rannikolla. Sillä ei meidän merenkuuntelun taitomme ole niin aukoton kuin tahdomme Korkeajännitysten perusteella luulla

2.Sotilasliitto Ruotsin kanssa ei ole kriisitön.  Kansan suuri enemmistö ja poliittisista toimijoista ainakin Keskustanuoret kannattavat sotilasliittoa Ruotsin kanssa. Ajatus valtiosopimuksesta Ruotsin (Huom! Norja, Tanska ja Islanti eivät voi liittoutua sotilaallisesti NATOn perussopimuksen takia) kanssa on varovaista liukumaa tai edistystä turvallisuuspoliittisessa kehityksessä, kuin tee-se-itse miehen halpaversio NATOn kanssa, ja sitä on markkinoitu turvallisempana vaihtoehtona NATO jäsenyyteen verrattuna. Puolustusliitto Ruotsin kanssa ei Keskustanuorten mielestä suututtaisi tai uhkaisi Venäjää.  Nyt kuitenkin elämme tilanteessa jossa Ruotsissa jahdataan todennäköisin syin merkkiä Venäjän suorittamasta sotilastiedustelusta veden alla.

3.Ulkopoliittinen hiljaisuus on huolestuttavaa.  Suomen ulkopoliittinen johto ei ole sanonut puolikasta sanakaan Ruotsin tilanteesta viikonlopun aikana.  Puolustusministeri Haglund sanoi hetki sitten, ulkopoliittisen puolueettomuuskäsikirjaa siteeraten  YLE uutisille, ettei minkäänlaista tiedonvaihtoa maiden välillä ole ollut, ja ettei tilanteessa ole syytä ylireagoida. Pääministeri ja ulkoministeri eivät ole nähneet tarpeelliseksi tilannetta kommentoida, jättäen mediatilan puolustusvoimien aktiivi ja evp. Upseereiden harteille. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka paljon puolustusvoimiemme eri haarat ovat kykeneviä syvenevään yhteistyöhön? Vähimmäismäärä sotilaallista solidaarisuutta olisi tarjota Ruotsille tietoa siitä, mitä Suomen oma merivoimien sotilastiedustelu havainnut  omilta kuunteluasemiltaan. Julkisesti ei Suomella taida riittää rohkeus tarjota omaa kalustoaan, aluksia ja miehistöään avuksi Ruotsille. Sillä sitähän sotilaallispoliittinen liittoutuminen tarkoittaa juhlapuheiden jälkeen. Riskien jakamista, solidaarisuutta sekä yhdessä pysymistä.

 

Ps. Parasta puolustuspolitiikkaa, mitä Ruotsi tällä hetkellä tekee on avoin tiedottaminen. Asian tuominen julkisuuteen on vahva signaali alueloukkauksen suorittajalle. Vapaa media, sekä verkkokansalaisuus sosiaalisessa mediassa ovat  yhteiskuntiemme vahvuus ja #turpon yksi tukipilari.

Ps.2. Syysillan pimeydessä voi vain toivoa, ettei jossain Ruotsin edustan lahdessa makaa sukellusvene täynnä nuoria merisotilaita, joita ei haluta pelastaa poliittisista syistä. Ruotsi, eikä maailma halua uusintaa Kursk onnettomuudesta.

teemumyllarinen
Kokoomus Helsinki

Opintojensa lopettamisen kanssa painiva politiikan avustaja. Peruspaheina myönteinen elämänasenne ja usko siihen, että tulevaan voi vaikuttaa. Mielipiteet vain omia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu