Teemu Launio Matkalla politiikan tekoon ja yhteiskunnan ymmärtämiseen

Keskustan turpo-linjan jakautuminen

  • Keskustan turpo-linjan jakautuminen

Keskustan vaaliristeily #kepuristeily palasi Laina myrskyn kourista turvallisesti Suomeen illansuussa. Laivasta purkautui 1800 keskustalaista ympäri maata, valmiita laittamaan Suomen Kuntoon uuden kampanjabiisin tahdissa. 

Risteilyllä meno ja meininki on ollut gallupjohdon oikeuttaman itsevarmuuden luokkaa, vahanukke- Sipilän ja englanninkielen näytteen ryydittämällä. Turvallisuuspolitiikan harrastajan fiilistä sen sijaan laskee Keskustan uuden vaalikakkaran sisältö, jossa lanseerataan myös toiset, perinteisemmät  #turpo vankkurit. 

Ehätin toissa viikolla kehumaan Keskustan UTP ohjelmassa esittämän avoimen NATO kannan myötä. Myöskään puolueen puheenjohtaja Sipilä ei ole sanonut mitään sellaista, joka estäisi NATO selvityksen tekemistä kesken hallituskauden. Nyt kuitenkin Keskustan kakkarassa  Huolenpito- Talouskasvu- Vastuunotto- Julkinen talous kokonaisuuksia ympäröi, kuristavasti puolueen uudelleenmuotoiltu UTP linja. *Aktiivinen EU-maa* Rauhanrakentaja* Vahva puolustus* Sotilaallinen liittoutumattomuus* Vakaa Pohjola* Uusiin uhkiin varautuminen tekstit edustavat minulle tiukempaa vaalilupausta, kuin itse vaaliohjelman UTP perusteluteksti. Keskusta lupaa äänestäjilleen sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen.

Onko ero dramaattinen, sellainen joka oikeuttaa puhumaan Keskustan ratsastavan kaksilla rattailla? Mielestäni on, sillä itse vaaliohjelmaa ei moni puolueen äänestäjät tule lukemaan. Kakkara sen sijaan, tulee uskoakseni näkymään kampanjamateriaalissa ja olemaan ehdokkaille annettavan keskustelurungon pohja. Koko yhteiskunnallinen muutos, jota Keskusta haluaa ympäröi Kekkonen-Väyrynen aikakauden linja, jonka tuoksu on yhtä suomettunut kuin UKK- wunderbaum. Sipilän Keskusta sekä pitää NATO selvityksen tekemistä hyvänä, eikä halua sulkea jäsenyyttä jos maailman tilanne muuttuu, mutta lupaa äänestäjilleen kampanjakärjissään sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen? Pitkäaikainen Väyrysen äänestäjä ja omalaatuisen ulkopoliittisen linjan tukija saattaa siis saada puolueen tuella NATO selvityksen ja jopa jäsenyyshakemuksen? Vai miten muuten tämän ristiriidan voi tulkita?

En väitä olevani puolueeton tarkkailija, mutta haluaisin tietää kumpaa nyt julkilausuttua NATO- linjaa  Keskustan ulkopolitiikan kärjet Olli Rehn, Paavo Väyrynen ja Paula Lehtomäki edustavat itse? Olen ite epäillyt ettei näistä vaaleista tule NATO / #turpo vaaleja, eikä Keskusta tunnu sitä keskustelua ainakaan ennen vaalivoittoa käydä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat