Teemu Launio Matkalla politiikan tekoon ja yhteiskunnan ymmärtämiseen

Viimeiset vinkit eduskuntavaaliehdokkaille

Huomispäivä sarastaa 2146 eduskuntavaaliehdokkaalle jännittävänä päivänä. Kuukausien kampanjointi päättyy, samalla kun monen vuoden työ tai haaveet ulosmitataan. Ylistän tekemäänne matkaa antamalla nyt viisi viimehetken vinkkiä ehdokkaille,jotka pohjaavat eletystä elämästä. 

 

1. Arvosta työtäsi

 

Työ demokratian eteen, jonka sinä ja tukijasi olette viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana tehneet ansaitsee meidän kaikkien jakamattoman kunnioituksen. Demokratia elää siitä, että erilaiset ihmiset asettautuvat altiiksi tielle, jonka te olette nyt kulkeneet. Jokainen jakamanne esite, kaatamanne kahvikuppi, täyttämänne vaalikone, käymänne paneeli ja jokikinen keskutelu äänestäjän kanssa ovat ollleet demokratian juuritason työtä- sitä arvoikkainta mahdollista. 

 

2. Arvosta ääniäsi

 

Kaikkien ehdokkaiden äänisaaliit ovat tällä hetkellä vain hentoja haaveita, jolloin suurin tunnelataus säästyy huomisiltaan. Ennakkoäänten iskiessä 20.00, menee muutama epäselvä hetki ja verkkosivujen päivitys ennenkuin vaalipiirikohtaiset äänet ovat nähtävissä. Tästä alkaa puolentoista tunnin tunnemyrsky joka kokeilee niin pääministeriehdokkaiden kuin maakuntien ehdokkaidenkin hermojaraastava aika. Osalle ehdokkaista ennakkoäänet antavat toivoa läpipääsystä, ja osalle kupla puhkeaa julmimmalla mahdollisella tavalla. Olen sen itse nähnyt läheltä, kuinka vuosien salainen haave, kuukausien työ ja viimeisten viikkojen tahdonvoima jolla pitkät ympäripyöreät kampanjapäivät on jaksettu pyyhkiytyvät tyhjiin.  

Kaiken tunneskaalan keskellä, ja etenkin sen jälkeen kehoitan ehdokkaita äänestämään jokikistä saamaansa ääntä. Ne ovat nimittäin niitä merkejä, että olet vakuuttanut ihmiset omasta kyvystäsi hoitaa kansakunnan asioita luottamuksen arvoisesti. Olipa ääniä kertynyt tai sitten 35 tai 35 000, jokainen äänestyspäätös- tuenosoitus, on ainutkertainen. Vaikka kuinka tuntuisi pahalta, anna arvo sille että joku ihminen kokee sinut äänensä arvoiseksi. 

 

3. Kiitä tiimiäsi 

 

Olen itse puolueratsu, jokasään talkoolainen ja ihmettelen itsekkin mikä saa minut lähtemään kampanjakentille. Kerta toisensa jälkeen- vaaleista toiseen. Se, että joku lähtee sinulle kuskiksi, ottaa esitteitä lenkille jaettavaksi, vaihtaa facebookin taustakuvan tai auttaa täyttämään vaalikonetta kanssasi on ihmeellistä. Siinä että joku asettuu rinnallesi tukeaksi haaveesi täyttymistä ja sitoo aikaansa siihen on arvokasta. Jokainen pienikin teko, on arvovalinta- sarja tekoja jotka mykistävät. Jokainen heistä on kiitoksensa ansainnut- ehkä vaalien jälkeisessä yhteisessä illassa. Tiimisi ja sinä omaatte yhteisen jaetun kokemuksen vaaleista, joka ei pyyhkiydy koskaan mielestä pois. 

 

4.  Anna itsellesi armoa

Kävipä vaaleissa miten tahansa, ehdokas ja tukijat jäävät aina jossittelemaan. On luontaista kokea, mutta tarpeetonta ajatella, että jotain olisi pitänyt tai voinut tehdä paremmin/enemmän. Ei olisi voinut. Te olette antaneet itsestänne varmasti niin paljon kuin irti on lähtenyt. Kukaan ei teiltä ole oikeutte tekemäänne enempää vaatimaan, eikä niitä puheita kannata kuunnella. 

Anna itsellesi aroma, sillä se on ainut tie takaisin normaaliin elämään. Kuukausien kiire, stressi, unettomuus ja epäsäännöllinen elämänrytmi on vienyt teidät kauas terveellisestä tilanteesta. Armollisuus itseään kohtaan on lupa tuntea tyhjyyttä, väsymystä ja tunteiden sekamelskaa seuraavat viikot. Kehoitan myös ottamaan levon vakavasti. Olen itse yksien vaalien jälkeen saanut epileptisen  kohtauksen joka vei vekkuleihin aivokuvauksiin ja monet tuttavani ovat kärvistelleet terveysongelmien kanssa vaalien jälkeen. Nuhakuumeen voin melkein luvata teille, mutta enempää ei kannata ehdoin tahdoin pyytää. Ymmärrä puhua siitä matkasta, rutistuksesta ja väsymyksestä jonka olet juuri selättänyt. Viikkojen ajan olet ollut vahva, innostunut ja kaikesta jotain tietävä. Anna itsellesi lupa olla vaalien jälkeen heikko, väsynyt ja suojaamaton. Luota siihen, että ystäväsi suojelevat ja ymmärtävät sinua.

 

5.  Muista tärkein- perhe

Tuskin keneltäkään on vaalimatkalla vaaditttu ja poisotettu niin paljon kuin perheeltäsi ja läheisitäsi. Olet itse mennyt tukkaputkella ja ollut innostunut millin mistäkin tv-tenteistä ja toritapahtumista. Samalla puolisosi ja muut läheisesi ovat järjestäneet arkea ja mahdollistaneet omalla työllään paljon itsestään selvyyksiä jotka ovat kuormittaneet. He haluavat kiihkeästi sinut takaisin, läsnäolevana, vaikkeivat ehkä tiedä että matka jonka olet kulkenut on muuttanut sinua ihmisenä valtavasti. 

Lopuksi haluan omalta osaltani kiittää jokikistä eduskuntavaaliehdokasta, heidän tukijoitaan, läheistään, kampanjapääliköitä ja puolueiden sotureita siitä suunnattomasta työstä jonka olette tehneet suomalaisen demokratian eteen. Pyydän myös kaikkia äänestämään jonkin itselleen tärkeän asian puolesta, ei mitään vastaan- sillä äänestämisen vapaus ja oikeus on maailmalla harvinainen etuoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä, Myllärinen. Kiitos ehdokkaille, jotka eivät havittele rahakasta tointa ( kuten S Kataja) vaan yhteisten asioiden parempaa hoitoa.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Hyvä kirjoitus jossa ei ole minkään puolueen agendaa tyrkyllä, helppo siis jakaa omille seuraajille ja kannattajille. Kiitos tästä.

Käyttäjän teemumyllarinen kuva
Teemu Myllärinen

Kiitos palautteesta ja jännittävää iltaa tiimillesi!

Toimituksen poiminnat